Costa

costa

Naam: Costa
Ras/kleur: Half Andalusiër/ Schimmel
Geslacht: Merrie
Benodigde rijniveau: Redelijk ervaren
Bijzonderheden uiterlijk: –
Bijzonderheden: Groot

Costa werd in het voorjaar van 2009 geboren bij het Fjordenpaard. Haar moeder is Loeloe en haar vader was een Andalusiër (schimmel) die een jaar bij het Fjordenpaard is geweest. Rowena heeft dezelfde vader als Costa.

Costa kreeg haar naam als veulentje. Een zusje van haar uit hetzelfde jaar, van dezelfde vader leek erg op haar. Daarom kregen de dames de naam Costa en Blanca, naar de gelijknamige Spaanse plaats aan zee. Als ezelsbruggetje kreeg Costa haar naam omdat zij was meer geel/zandkleurig was en Costa betekend kust/strand.

In 2015 kreeg Costa haar eerste veulentje: een mooi bruin hengstenveulen. Deze werd een jaar later verkocht en Costa werd in dat jaar (2016) beleerd. Alle veulens van de Spaanse hengst waren wat bijzonder met beleren. Costa bleek de makkelijkste te zijn van alle nakomeling om te beleren, maar ze had haar aparte trekjes. Zo wilde ze lange tijd geen bit in haar mond en ging ze bij het bit in doen soms zo hard trekken dat haar halster knapte. Gelukkig is dit gedrag afgeleerd met heel veel oefenen van het bit rustig in doen en belonen met snoepjes als ze rustig bleef. Ook werd ze met opstappen soms ineens heel zenuwachtig en onrustig, wat opstappen dan lastig maakte. Ook dit gedrag is helemaal verdwenen. Wel is het voor Costa nog steeds erg belangrijk dat haar ruiter rustig de tijd voor haar neemt bij het opstappen (niet heel druk en gehaast doen, niet aan de teugels trekken en niet hard neerploffen in het zadel) om te voorkomen dat ze toch nog wat zenuwachtig wordt.

In 2017 heeft Costa een tijdje te koop gestaan, maar aan het einde van het seizoen werd toch besloten dat ze bij het Fjordenpaard zou blijven. Ze had het hele jaar veel gewerkt en was een heel stuk braver en makkelijker geworden. Ook waren veel ruiters heel positief over Costa en hoewel ze zich aan het begin van het seizoen niet liet pakken in de wei, was hier aan het einde al geen sprake meer van. Ook is ze een sterk paard, ze had totaal geen moeite om een heel seizoen mee te draaien. Dus ze werd weer van de verkoopsite af gehaald.

Vrijwel iedereen die op Costa heeft gereden vind haar lekker zitten. Ze kan de groep prima bijhouden, kan goed springen en durft ook voorop te rijden (soms vind ze dit nog wel wat eng). Costa is een gevoelig paard, wat dus rustig en zacht gereden moet worden. Ze rijdt het fijnst als je de teugels helemaal lang laat en ze alleen maar wat korter doet als het echt nodig is. Ook hebben we haar een ruiterweekend bitloos gereden en dit pakte ze goed op. Verder werkt het bij haar ook meestal niet zo goed als er iemand op haar rijdt die erg gehaast is of heel erg zenuwachtig. Gezien hoeveel makkelijker in de omgang Costa in 2017 is geworden, verwachten we dat ze een heel fijn en veelzijdig paard zal worden voor het Fjordenpaard.

Reacties zijn gesloten.