Only

Naam: Only
Ras/Kleur: Vos
Geslacht: Merrie
Benodigde rijniveau: gevorderd
Uiterlijk: Bles
Bijzonderheden: Wordt enkel als leidingpaard gebruikt.

Only’s verhaal begon eigenlijk in 2006. De bonte merrie Mara stond samen met een aantal merries en ruinen in een weiland. Op een dag in het voorjaar ontsnapte echter een groep jonge hengsten en ze kwamen terecht in het weiland waar Mara in stond. 11 Maanden later, op 2 april 2007 rond half 8 om precies te zijn, beviel Mara van een klein voskleurig merrie-veulentje: dit was Only. Mara was de enige merrie die drachtig was geworden door de ontsnapte hengsten, maar wie de vader van Only was bleef een raadsel.
Toen Only nog maar 1 dag oud was kon je echter wel iets aparts aan haar zien, wat misschien kon laten zien wie haar vader is. Only liep namelijk in telgang (met beide benen aan de linker en rechter kant tegelijk naar voren en naar achter in plaats van linksvoor en linksachter tegelijk en linksachter en rechtsvoor tegelijk naar voren en naar achteren). Even werd hierdoor gedacht dat haar vader misschien de toenmalige IJslanderhengst was. Uiteindelijk werd echter duidelijk wie de vader van Only is. Er was een jaar voor de geboorte van Only een 2-jarig hengstenveulen, de zoon van een grote Poolse merrie en een grote bonte hengst Kevin. Het hengstje had een beschadiging aan zijn oog waardoor hij blind was aan 1 kant. Henk wilde hem daarom niet houden, maar de wintermaanden kon hij nog wel even blijven. In die winter heeft hij echter in de grote kudde toch al Mara kunnen bezwangeren en een jaar later kwam Only: het resultaat.

Omdat Only het eerste veulentje was van 2007 had ze de eerste maand van haar leven geen leeftijdsgenootjes om mee te spelen. Gelukkig kwamen er later wel veel veulens en heeft ze de tijd in kunnen halen. Ze heeft erg lang bij haar moeder gestaan. Sterker nog, toen Only 2 jaar oud was wist ze nog steeds wie haar moeder was. Als Mara dan uit de wei werd gehaald hinnikte ze naar elkaar en kwam Only naar Mara toe en liep met haar mee tot aan het hek van de wei.

Only werd in de zomer van 2010 beleerd. Ze was een makkelijk paard om te beleren. Only is van nature nieuwsgierig en niet snel bang, wel kan ze soms schrikken (meestal van niks).
Only werd zelfs al een paard keer gebruikt voor de verhuur in het najaar van 2010 en het voorjaar van 2010, terwijl ze dus nog niet eens 1 hele zomer mee had gelopen. Ze deed het heel erg goed.

In springen was Only nog niet zo’n ster, maar ze werd er wel steeds beter in. Only heeft ooit een keer een race gehouden met Safari en wat vellen misschien niet zullen geloven, ze ging even hard in rengalop! Verder zit ze lekker in zowel stap, draf als in galop.
Veel mensen vinden Only leuk paard. Ze werd altijd veel ingezet voor de verhuur tot aan 2017, vanaf dat jaar is besloten dat ze geen geschikt verhuurpaard meer was omdat ze te vlot en te ijverig is. Tegenwoordig is ze standaard het leidingpaard van groep 1 of 2. José vind Only tegenwoordig een van de leukste paarden bij het fjordenpaard. Ze rijd altijd graag op Only tijdens de terugweg van de dagtocht. Een aantal jaar geleden schrok de hele groep tijdens de terugweg van de dagtocht van een man die in de bosjes stond en plotseling zijn kettingzaag aan deed om een boom om te zagen. De achterste paarden rende door de groep heen waardoor de hele groep ging rennen. José vertelde dat Only heel makkelijk in was te houden, terwijl alle paarden op haar af renden en tegen haar aan botsten en ze kon Only zelfs een kwartslag draaien en stilzetten om de rennende paarden te stoppen. Zo’n paard als leidingpaard hebben is natuurlijk fantastisch. Het zal daarom vast niemand verbazen dat het Fjordenpaard Only voor geen goud kwijt zou willen.

Reacties zijn gesloten.