2013 Marieke

Een ponykamp verhaal?? Ik ben de eerste van het jaar 2013, elk jaar heb ik een begin gemaakt aan het verhaal maar nooit tot het einde gekomen, want kwam er midden in het verhaal meestal achter hoe ontzettende heimwee ik heb. Bij deze mijn eerste volledige verhaal.

Ze zeggen altijd dat het grote feest begint op de Zaterdag, maar meestal begint het verhaal al 200 dagen eerder, het moment dat je je ouders hebt aangespoort of hebt  gesmeekt om je aan te melden voor het leukste kamp dat er is, namelijk een kampweek bij het fjordenpaard. Eindelijk maar toch hebben ze je aangemeld en je kan beginnen met aftellen, het begint ongeveer bij 200 dagen, maar de dagen gaan snel, en het zijn er snel nog maar 10!, je begint je paklijst te maken, veel contact te hebben met mede kampkinderen. En dan de zaterdag! Je hebt de hele nacht al niet kunnen slapen, je bent zenuwachtig of hebt zoveel kriebels dat je niet kan slapen!! Ik wil altijd zo lang mogelijk in mijn bed blijven liggen, want dan hoef ik niet zolang te wachten totdat ik weg mag . het is 11 uur en het startsein is gegeven dat ik mijn bed uit mag, snel de laatste dingen inpakken, ondertussen alle berichten meelezen van meiden die al lang onderweg zijn naar het fjordenpaard.

Om 1 uur ben je al lang klaar, stuiterend zit je op de bank totdat je weg mag, het is 2 uur YES ! eindelijk mogen we weg, mijn beste vriendin, en ik zouden ongeveer tergelijk aankomen. Ze had wat vertraging en ik was heel wat eerder, snel alle mensen die je al veel te lang niet hebt gezien gedag zeggen, en dan snel aanmelden, je bed uitzoeken en je spullen naar boven brengen en bed opmaken, ondertussen nog zoveel bekenden zien dat je planning ontzettend uitloopt, ondertussen is je beste vriendin aangekomen en het bed naast mijn bemachtigd. Onze andere vriendin komt pas met etenstijd ivm dat ze net van andere vakantie terug kwam.

Ouders uitgezwaaid, en snel bij het land kijken welke paardjes er zijn, en vooral welke jonge paardjes er zijn, op wie zou je willen, en op wie zou je komen? Eerst gaat de bel voor de corvee, en de eerste groep heeft meteen corvee. Pannenkoeken staan op het menu, toch wel lekker. De hele dag niets kunnen eten van de spanning, en dan in een keer goed eten. Want de spanning is nog niet helemaal weg, want na het eten worden de paarden verdeeld. Iedereen heeft weer bolle buikjes en passen hun rijbroeken nog maar net! Snel je rijlaarzen aan, en dan word er al weer gebeld voor paarden verdelen, de spanning stijgt, iedereen is aan het giechelen. Jose vraagt, wie wil er op een braaf paard? Veel kinderen stappen naar voren, maar ik had voor mij zelf al besloten dat ik naar gek naar voren zou. Snel vraagt jose wie wil der op een gek paard? Hier ging ik naar voren, waarna ze vroeg wie wil er op een heel gek paard, en weet dat ze niet valt. Dit leek me wel wat en ook hier deed ik een stap naar voren.  Uiteindelijk werd ik op obeliks ingedeeld, een fjord x fries met tijgerprint op de voeten. De eerste rit is meestal een rustige rit, en dat was deze idd ook. De eerste rit hadden we leiding renee mee, en het was een erg leuke rit, en een rit waar je goed kon wennen aan je paard.  Obeliks is een geweldig paard, maar had geen klik met hem. Dus heb ik besloten om dag 2 te ruilen. We kwamen terug en er was zo mooie zonsondergang, ik heb snel mijn paard af gezadeld en hem op stal gezet, en snel mijn camera gepakt!  Van alle kinderen die langs kwamen heb ik leuke fotos gemaakt, en van de hele mooie zonsondergang. Het was heel mooi om te zien hoe alle voorste kinderen helemaal mooi schoon waren en de achterste kinderen pikzwart van het stof.

Na het rijden is iedereen zijn gezicht gaan wassen , en pyama aan gaan trekken. Snel volgde de bel voor de chocomelk, iedere avond heb je keus uit chocomelk of thee, met een lekker biscuitje. Na de chocomelk gaat iedereen zijn tandenpoetsen en vlug op bed, nog snel even alle leuke verhalen van die dag bespreken, want zodra de leiding binnenkomt moet het stil wezen, maar iedereen is de eerste dag zo hyper dat dat moeilijk stil te krijgen is. Maar uiteindelijk ligt iedereen heerlijk te slapen

Zondag :
De volgende ochtend gaan we in de ochtend rijden, heerlijk is dat. Ik had corvee met nog 7 meiden, in de ochtend mag je altijd nog lekker in je pyjama lopen, maar eigenwijs als wij zijn staan we al tiptop klaar beneden. Na het eten gingen we voor rit 2! Dit keer mocht ik op maan! Ik vond maan in week 4 2012 zo geweldig, dat ik erg blij was dat ik weer op der mocht. Maan het hele jaar nog niet gelopen dus kon wat fit zijn. Wat een heerlijke rit was dat, en wat een toppaard! Gaan heerlijk snel, en er zit zoveel humor in. Na de rit snel afgezadeld, en gingen we middageten , het was erg warm dus smiddags gingen we ronostrand, lekker joh! Bijna iedereen ging mee, in totaal met 48 kinderen. Goed insmeren want anders verbrande je levend. Rond een uur of 4 a 5 zijn we weer terug gegaan, en gingen we eten, we aten boontjes, aardappels en een worstje, na het avond eten gingen we het beroemde namen spel doen, iedereen gaat in een kring zitten, het kind die aan het begin zit zegt ik ben op ponykamp en daar zijn ook…. Haar naam en die van de buurman. En zo ga je het hele kringetje van 52 kinderen rond, gelukkig hoeft de achterste niet alle namen, maar een stuk of 10. Maar de leiding daarin tegen moet alle namen kennen. Van het begin tot het eind. Dat is echt wel heel erg knap als je dat kan! Na het namenspel moest je je omkleden en je klaarmaken om op bed te gaan, snel een kop chocomelk en dan snel tandenpoetsen en op bed, iedereen is al een stuk rustiger dan de dag ervoor. Iedereen weet hoe de regels zijn. Na een tijdje ligt iedereen heerlijk te slapen. Alleen ik kon erg slecht slapen door de hitte, na het zachte en harde gesnurk, de leuke verhalen van iedereen aangehoord te hebben ben ik ook in slaap gevallen

Maandag:
Op maandagochtend stond de poetsochtend op de planning. Ik wist al precies wat ik ging doen, dus had me snel omgekleed en snel naar me paard in stal gegaan. Snel gevlochten en een hawai slinger stuk geknipt en de blaadjes om de knoetjes gedaan, super lief zag het er uit. De eerste paarden kwamen aan de balk te staan, en ik was al klaar. Mijn paard was schoon en zag er super uit. Wilde der even los gooien in de bak om hele mooie foto’s te maken, en dat is zeker geslaagd.

Na de poetsochtend gingen alle paarden weer terug het land in, behalve maan die ging terug in zijn stalletje. Snel gingen we middag eten, alle broodjes waren heel snel op, voordat iedereen had was het eerste bord met brood al weer leeg, snel nieuwe halen dus. In de middag zouden we lekker naar het ronostrand bruin bakken, dit keer ging leiding astrid mee, heerlijk was dat weer. Tussendoor hadden we nog een flinke windhoos, alles vloog door de lucht, maar zodra het de bosrand raakte zakte het rustig weer af. Rond een uur of 3 gingen we weer terug naar het fjordenpaard,want na ronostrand hadden we nog spelletjes en voltige, ik was dit keer met voltige aan de beurt. Hupsakee zo er op, na een paar oefeningen in stap, en met een koprol er weer af! Het blijft iedere keer toch wel heel erg leuk.

Na de spelletjes en voltige gingen we eten, er stond stampot andijvie met spekjes en slasaus op de planning, heerlijk is dat! Kan der echt altijd al naar uitkijken. Na het eten gingen we paardrijden, het was net als elke dag weer een super rit, ook vandaag hadden we weer een prachtige zonsondergang, en het was lekker afgekoeld. Deze rit werd gefilmd en werden er foto’s gemaakt. Na het rijden snel paarden terug in het weiland brengen,  pyjama aan, chocomelk of thee, tandenpoetsen en op bed. Iedere dag slaap je sneller en beter, tot vandaag helaas. Voelde me niet zo lekker en heb de gehele nacht wakker gelegen, kwam door de hitte.

Dinsdag :
De volgende dag ga je naar Roden toe, dat is een dorpje dicht in de buurt. Je gaat hier heen met de huifkar. Eerst gingen we nog een rit maken door het bos met de paarden, ook deze dag werd er gefilmd. Alles wat er gefilmd werd deze week, werd in een mooie dvd gezet, en kon je eind van de week kopen. Na het rijden en gingen we middageten, na het middageten gingen we naar roden. Ik mocht de kleine huifkar sturen, en had alle kinderen van de kleine kant (18 mensen) in mijn huifkar. Ondanks de vele dazen was het heel erg gezellig, we hebben veel inkopen gedaan, en zoveel mogelijk aan alle lijstjes voldaan, lekker veel weerballonnen mee en water pistool moest het wel goed komen. Na het winkelen van de middag gingen we weer terug naar huis, en was het al weer bijna 5 uur, en etens tijd. Na het avondeten gingen we weer spelletjes en voltige doen, dit keer was het de beurt aan de spelletjes. Ik had mijn spiegelreflex mee dus ging hele mooie foto’s maken van de spelletjes. Na de spelletjes, gingen we nog gebruik maken van de waterbalonnen, haha altijd leuk met warm weer. Daarna snel omkleden in pyjama en snel chocomelk en thee en op bed, en vroeg slapen want de volgende dag was de dagtocht aan de beurt

Woensdag:
De dag van de dagtocht was aangebroken. De corvee bel was geweest, en ging me snel omkleden voor de lange rit. Na het ontbijt mochten we paarden ophalen, en opzadelen. Dit keer ging je niet groep voor groep weg maar met alle mensen ter gelijk!  Super leuk is dat! Na een 2 uur durende rit heen, met tussendoor de henkcross en de groepjesgalop, was je aangekomen in norg. In norg kon je een patatje gaan eten bij de snackbar of je eigen gesmeerde lunchpakketje. Zodra je je paard vast geknoopt hebt aan de ketting, moet je eigenlijk zo snel mogelijk je portemonnee halen, en dan snel bestellen, anders sta je wel een uur in de rij. Na het patat eten ging je weer terug, ongeveer 2 uur en in stap en draf, zodra je terug bent ben je ook wel weer blij dat je uit het zadel bent, want je hebt best last van je kont. Na dat we de paarden in het land hebben gezet gingen we eten, en na het eten kregen we onze mobiele telefoons, en had jose haar show met mandy, wat kan dat paard veel kunstjes zeg!! Na die tijd mochten we ons telefoon ook nog meenemen naar de veulen weide, om mooie fotos te maken van de veulens. Zo klein en schattig, en ze wilde best wel heel erg dicht bij komen.

Na dat we terug waren van de veulenwei, moesten we ons telefoon weer inleveren en omkleden in pyjama en chocomelk en thee, en snel tandenpoetsen en op bed. Het was ook wel heel lekker om in je bed te liggen.
Donderdag:
Goedemorgen! Zo werd iedereen elke ochtend van elkaar wakker, deze dag stond zwemmen bij het zwemkasteel op de planning, snel omgekleed en tas ingepakt. Met zijn allen gezellig ontbeten en daarna snel henk en leiding Britt geholpen met het tuigen van alle fjorden. Na die tijd zaten dezelfde kinderen als eerst bij mij in de huifkar, en gingen we met de huifkar op naar leek, om een hele dag lekker in het zwembad te liggen. Rond half 4 gingen we weer terug met zijn allen, iedereen was helemaal moe, want de vele zon, het zwemmen en reizen doet je niet goed. maar na het eten stond er nog een rit op de planning, dit was een erg nat, een heel erg nat ritje. Na een uur waren we al weer allemaal doorweekt terug, en na een paar keer flinke onweer gehoord te hebben was iedereen er wel zat van want iedereen was eigenlijk best wel heel erg moe. Na de rit gingen we snel op bed om nog even verhalen met elkaar te delen, en snel te slapen

DE VRIJDAG :O en dan krijg je besef dat kamp eigenlijk nog maar een dag duurt, nog maar een rit. Nog maar een keer met de gehele groep in volle rengalop over de stoffige paarden, nog een keer aan de takken blijven hangen en bijna vallen. En die rit is al in de ochtend. Na het ontbijt de laatste rit met zijn allen. De laatste rit is altijd heel speciaal, want je wil eigenlijk alles nog een keer doen. En dat lukt dan ook nog! Na de laatste rit, nog een keer je paard afsponsen en heerlijk terug in zijn landje zetten, zorgen dat ie er op zijn best uitziet, want smiddags wilde je nog hele mooie fotos gaan maken. De vrijdag middag is altijd heel erg rustig, je hebt de mogelijkheid om nog naar het ronostrand te gaan, maar ik had besloten om thuis te blijven, hierdoor kwam er veel tijd vrij om de mooiste fotos te maken. En dat is gelukt! Zeker gelukt! Als ik deze foto’s terug kijk, weet ik zeker dat dit een van mijn leukste kampweken ooit was!

In de ochtend hadden we de opdracht gekregen om allemaal wat leuks te doen op de bonte avond, ook wisten we al dat het kampvuur niet door ging in verband met het slechte weer van de dag ervoor. Ik nam het hef in handen om zoveel mogelijk kinderen op te laten geven aan de bonte avond, anders zouden we erg vroeg op bed liggen, zelf deed ik mee aan het ABC en little family. Little family was zeer geslaagd, we hebben veel lol gehad en ons publiek ook. Bedankt marieke, Aline, Renee!

Na de bonte avond was het tijd voor de spookverhalen, ik ging met een smoes naar de kleine kant want ik had zogenaamd geen zin in spookverhalen. Haha niet waar dus! Ik was van plan om iedereen op het juiste moment keihard te laten schrikken, samen met de leiding had ik besproken op welk moment ik binnen zou vallen. BOE! Was het keihard, iedereen schrok heeeeel erg! Het was echt heel erg grappig.  Na die tijd heb ik ook nog gewoon bij de spookverhalen gezeten en geluisterd. Na die tijd mochten we de hele nacht wel fluisteren als de leiding het maar niet hoorde. Maar ik was behoorlijk moe dus ben lekker gaan slapen.
Zaterdag:
De laatste dag 🙁 ik had me er al op voorbereid en had alles al netjes ingepakt, dus daar hoefde ik niet meer mee bezig. Tijdens het ontbijt werd de klussenlijst opgelezen, ik mocht de 2 wc’s doen aan de kleine kant, dat vind ik altijd het klusje wat het minst erg is, je bent er zo mee klaar namelijk. Na dat je klusje klaar was mocht je , je telefoon ophalen. Ik was als eerste klaar dus moest eerst even wachten totdat mijn vriendinnen ook klaar waren, en toen was het fototime!! Ik heb op dan moment volgends mij nog wel 200 fotos gemaakt. En vind ze stuk voor stuk super leuk! Als ik die foto’s terug zie, kan ik terugkijken op een super week met super mensen, super leiding, super weer, super pony, het was gewoon compleet. Rond 11 uur kwamen de eerste ouders al weer aan, maar mijn beste vriendin en ik gingen samen nog een afscheidsrit maken van 2 uur. Hierdoor moesten wij al heel snel afscheid nemen van iedereen. De laatste rit reden we op muis en dapper, haha we wilden heel graag een keer op een ijslander rijden, en dat is gelukt! Na de afscheidsrit stond mijn vader al te wachten en moest ik ook echt afscheid nemen van iedereen, ik vond het zo jammer om weg te gaan!
Meiden en jongen! Ik heb een super week met jullie gehad!!!
Marieke Oosterhuis week 4 2013


Reacties

2013 Marieke — 3 reacties

  1. Hoi Noelle
    Ik zou het op het gastenboek zetten of Jose even een mailtje sturen vanaf de andere site : Fjordenpaard.
    Want dan ziet jose het ook 🙂

  2. Heey, moet je voor dat kamp op paardrijden zitten? Ik heb al vanaf klein af aan een droom om op paardrijden te zitten ik heb me ouders gesmeekt maar ze vinden het te duur om op paardrijden te gaan maar zou ik dan wel mee kunnen gaan op die kamp of moet je dan echt op paardrijden hebben gezeten ik rij altijd op texel als ik op vakantie ga dus heb er wel een beetje ervaring mee ik kan wel rijden ben ook niet bang voor paarden weet ook hoe je moet dravrn enz mag je dan ook een vriendin mee en waar is die manege

    • je moet kunnen stappen draven en gallopperen en dan is t prima het is in amerika in drenthe (gewoon nederland haha) en gelukkig maakt t ook niet uit of je de juiste kleding hebt want die hoef je helemaal niet aan hihi
      doei xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in tegen spam *