Vraag en antwoord

Hoe duur is het ponykamp?

Een hele week ponykamp bij het Fjordenpaard (van zaterdag tot zaterdag) kost in 2024 €465,-. Hier zitten alle kosten voor eten (ontbijt, lunch en avondeten), drinken en eventuele entreekosten voor activiteiten bij in.

Mag ik mijn eigen poetskist, halster, halstertouw of shabrakje meenemen naar het ponykamp om die voor mijn eigen paard te gebruiken?

Halster: Nee, dit mag niet. De paarden moet een goed passend halster hebben, dus houden ze altijd hun eigen op.

Poetskist: Natuurlijk mag je je eigen poetskist meenemen. Bij het fjordenpaard is ook een hele bak met borstels dus het is niet perse nodig. Als je je eigen poetskist met borstels meeneemt,  is het verstandig op je eigen borstels een stickertje met je eigen naam plakt.

Halstertouw:  Als je het leuk vind mag je je eigen halstertouw meenemen.

Shabrakje: Een eigen shabrakje mag helaas niet meer mee. Wij hebben heel zorgvuldig gekeken welk paard welk sjabrakje onder zijn zadel moet hebben om geen drukplekken te krijgen.

Wat vragen Henk en José allemaal bij het paarden verdelen?

Per week kan het een beetje verschillen wat Henk en José vragen. Meestal beginnen ze met de vraag: “Wie wil er op een lief paard?”. Hiermee bedoelen ze dan niet een paard die sloom is maar een paard die nooit bokt, steigert of zomaar schrikt van vanalles en die wel van knuffelen en poetsen houdt. Verder vragen ze altijd wie er op een fjord wil en ze vragen altijd wie er op een lastig paard wil. Hiermee bedoelen ze dan vooral de onbetrouwbare paarden. Dus paarden die net beleerd zijn en dus kunnen schrikken of bokken of die nog wat moeilijk te sturen zijn of bang bij het opstappen. Je moet hiervoor dus wel goed kunnen rijden want er zijn jonge paarden die in de galop bijvoorbeeld opeens wild gaan bokken of plotseling stilstaan omdat ze ergens van schrikken. Verder vragen ze vaak wie er op een IJslander wil en soms vragen ze ook of er mensen zijn die graag op een bont paard willen. Verder ligt het er helemaal aan welke paarden nog over zijn. Is er bijvoorbeeld nog een Fries of een Tinker dan word er vaak ook gevraagd of er nog iemand is van de mensen die nog geen paard hebben, die graag op dit ras wil. Als je ben blijven staan tot aan het eind krijg je vaak een paard die niet net beleerd is maar die wel wat eigenwijs kan zijn en misschien soms een klein bokje kan maken.

Paarden verdelen is altijd erg spannend, maar het is toch altijd afwachten of het gewoon simpelweg wel of niet klikt met het paard die je hebt gekregen. Er zijn wel eens kinderen die gelijk als ze hun paard zien, zeggen dat ze op een ander willen en na één rit op dat zogenaamde “niet leuke paard”, helemaal verkocht en de hele week op datzelfde paard willen blijven. En natuurlijk kun je altijd ruilen van paard.

Maar Henk en José doen in ieder geval erg hun best je karakter te laten passen bij het karakter van je paard. Ze doen het al meer dan 35 jaar! Dus je hoeft echt niet zelf een paard uit te kiezen, zij zorgen dat je een hele leuke krijgt!

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik op een bepaald paard kom?

Hier kan je niet echt voor zorgen. Als iedereen al via internet een paard uitzoekt en er dan vervolgens 20 kinderen naar Henk en José gaan met de vraag “Mag ik op Ella” en “Mag ik op River?” Dan worden Henk en José helemaal gek. Bovendien zijn er vaak meerdere mensen die op hetzelfde paard willen en met zijn 10-en op Aivy, is voor Aivy ook niet zo fijn. Gewoon afwachten dus, er zijn genoeg leuke paarden! En je kan áltijd nog wisselen als je het paard waarop je bent ingedeeld niet zo leuk vind.

Ik kom alleen op ponykamp bij het fjordenpaard, komen er nog meer kinderen alleen en hoe kan ik in contact komen met kinderen die ook in mijn week komen?

Een week ponykamp is altijd spannend en ik kan me voorstellen dat het, als je zonder vriendin komt, nog spannender is. Gelukkig zijn er iedere week een aantal kinderen die alleen komen. Op de slaapzaal wordt het al zo geregeld dat de kinderen die alleen komen allemaal bij elkaar in de buurt liggen. Zo heb je extra snel contact op ponykamp met iemand anders die verder ook niemand kent.

Voor het ponykamp begint kun je misschien ook al een beetje kennis maken met een aantal mensen die in jouw week ook op ponykamp gaan. Er zijn een aantal instragramaccounts van meiden die al jaren op kamp komen bij het Fjordenpaard zoals “ourhappyplace_” “rchetfjordenpaard” en “specialtimesx”. Vaak zijn er voor de weken appgroepjes aangemaakt door meiden die die week komen. Op de instagramaccounts kan je een privéberichtje sturen om te vragen of er een groepapp is voor jou week.

Mag je je eigen paard meenemen op ponykamp?

Je mag als je op ponykamp gaat bij het fjordenpaard je eigen paard meenemen. Je paard moet dan echter wel aan een paar eisen voldoen. Hij moet gewend zijn aan buiten rijden en 100% braaf en betrouwbaar zijn tijdens buitenritten en hij moet goed met andere paarden overweg kunnen. En verder moet je hem goed in kunnen houden (dat hij niet constant door de groep heen vliegt of ervandoor gaat). Als je je eigen paard meeneemt kost dit niks extra’s. Hij krijgt hier dan zijn eigen stal met stro en hooi. Krachtvoer moet je dan zelf meenemen voor je paard (als hij dit nodig heeft).

Hoe geef ik mij op voor het ponykamp?

Opgeven voor het ponykamp gaat via de mail (rcfjordenpaard@hotmail.com). Opgeven gaat als volgt: je geeft aan de datum van de week die je wilt komen, je naam, leeftijd als je op kamp gaat, je adres, het telefoonnummer van je ouders en het e-mail adres van een van je ouders. Je kan je ook inschrijven via het inschrijfformulier op de website (www.fjordenpaard.com). Als je dit hebt doorgegeven dan krijg je een mailtje toegestuurd met 3 bijlages waar alles in uitgelegd staat (dus hoe het gaat met betalen, hoe het werkt met je mobiel op ponykamp en wat de belangrijkste dingen zijn die je mee moet nemen als je op kamp gaat). Na het doen van de aanbetaling is je inschrijving definitief.

Wanneer kan ik mij het beste uiterlijk opgeven voor het ponykamp?

Je kan je opgeven voor kamp zodra de data op de officiële website staan van het volgende jaar. In oktober kun je vaak nog uit alle weken kiezen, maar in november gaan de favoriete weken meestal al vol.

Ik ga samen met mijn vriendin op kamp, komen we dan bij elkaar in de groep bij het paardrijden?

Ja, vriend(in)nen komen (als ze dat graag willen natuurlijk) altijd bij elkaar in de groep met rijden. Als de paarden verdeeld zijn en iedereen zijn paard heeft opgezadeld worden alle kinderen in 4 groepen opgesplitst (als de week helemaal is volgeboekt) naar ervaring. En als iemand dan bijvoorbeeld in groep 1 wordt ingedeeld wordt diegene altijd gevraagd wie zijn/haar vriend(in)nen zijn. En die mag dan in diezelfde groep als diegene ook een geschikt paard en genoeg ervaring heeft voor groep 1. En ook als jouw vriendin bijvoorbeeld veel minder lang rijdt dan jij komen jullie bij elkaar in. Dan kan je bij je vriendin in de groep. En het houdt natuurlijk niet in dat je niet in een andere groep kan komen in de loop van de week als het heel goed op juist niet zo goed gaat in je huidige groep. En dit verwisselen doen je dan uiteraard samen met je vriendin (als zij dit ook wil) en dit gaat natuurlijk altijd in overleg met een van de leidingen.

Komen er wel eens jongens op ponykamp?

Het overgrote deel van de ponykampkinderen zijn meisjes, maar er komen ook wel eens jongens bij het fjordenpaard. Vaak komen deze dan samen met een vriend. Ben je een jongen en kom je alleen dan kun je altijd even vragen bij het opgeven of in jouw week al andere jongens aangemeld zijn.

Ik hoorde dat je met slapen naar leeftijd wordt ingedeeld. En dat er dan een jongere en een oudere kant is. Waar ligt die grens en kom ik wel bij mijn vriendin/zusje op de slaapzaal? En mag je kiezen naast wie je ligt?

Ten eerste, vriendinnen of zusjes komen altijd bij elkaar als ze dat willen. En je mag zelf kiezen naast wie je wilt liggen. Maak je daar dus maar geen zorgen over! Verder verschilt het per week waar de leeftijdgrens ligt. Er is op iedere zaal namelijk plek voor een bepaald aantal kinderen en het ligt dus aan de gemiddelde leeftijd. Meestal ligt de grens echter rond de 13 (jongere kant) en 14 (oudere kant) maar omdat vriendinnen en zusjes altijd bij elkaar op de zaal komen kan het soms zo zijn dat een meisje van 13 op de oudere kant ligt en een meisje van 15 op de jongere zaal.

Moet je je telefoon inleveren op ponykamp?

Ja, als je een mobiel meeneemt op kamp moet je die inleveren. Dit doen we omdat toen dit nog niet gold, er veel gedoe was met mobieltjes. Kinderen telefoneerden op het paard (gevaarlijk!) of verloren hun telefoon in het weiland of op de slaapzaal of kinderen gingen ongevraagd bellen met andermans telefoon. Iedere avond, na het avondeten, krijg je je telefoon om te bellen, appen en foto’s te maken.

Hoe zit het precies met de groepen met rijden? Ga je bijvoorbeeld in groep 4 wel galopperen en wat bepaald in welke groep je komt?

Officieel is het zo dat in groep 1 de ver gevorderden komen, in groep 2 de gevorderden, groep 3 de minder gevorderden en groep 4 de beginners. Maar ook wordt er gekeken naar je leeftijd, lengte, je paard waar je de week op rijdt en met welke vriendinnen je komt. Ben je bijvoorbeeld 10 jaar en rijd je op Dapper, dan kom je waarschijnlijk in groep 4. Het voordeel van deze indeling is dat je bij je leeftijdsgenootjes in de groep rijdt en dat is wel zo gezellig (want als je 10 bent is het niet leuk als je tussen alleen maar 16 en 17 jarigen rijdt)!

Met rijden is het zo dat je in alle 4 de groepen gaat galopperen. Ook ga je in alle groepen een keer springen en je gaat ook in alle groepen over de heuveltjes, de zandvlakte en door het water (bij mooi weer). Het enige verschil is dat in groep 4 veel meer rekening wordt gehouden met hoe iedereen het vind en wat iedereen durft. Je krijgt bijvoorbeeld wat meer tijd te wennen aan je paard voordat je in rengalop gaat. Maar je doet dus in alle groepen hetzelfde!

Hoe laat ga je iedere avond naar bed?

Dit verschilt per slaapzaal en per dag. De eerste 2 nachten ga je over het algemeen wat later naar bed. Vaak kwart over 10 naar boven en tussen half 11 en 11 uur slapen. Dinsdagavond ga je vroeg naar bed en om ongeveer kwart voor 10/10 uur slapen. Dit omdat de dag erna de dagtocht is en die is best wel zwaar dus moet je goed uitgerust zijn. Woensdag ga je vaak ook wat vroeger naar bed omdat je moe bent van de dagtocht. Vrijdagavond, de laatste avond, ga je altijd weer lekker laat naar bed.