Bleikála

Naam: Bleikála
Ras/Kleur: IJslander, smokey black
Geslacht: Merrie
Benodigde rijniveau: Beginner
Uiterlijk: Geen aftekeningen
Bijzonderheden: Heeft 5 gangen.

Bleikála kwam ter wereld bij het Fjordenpaard in het voorjaar van 2011. Haar moeder is de voskleurige IJslander Indra. De vader is de IJslander x Fries kruising Kirian (verkocht in 2018). Henk wil graag pony’s fokken die groter zijn dan de normale IJslanders, maar die wel de IJslandergangen heeft en dus meer geschikt zijn voor volwassenen om op te rijden. Tot nu toe is Bleikála de eerste en enige waarbij dat gelukt is. Zij steekt een heel eind boven haar moeder uit, is stevig gebouwd maar loopt van nature graag in de telgang en beschikt ook over de tölt.

In 2014 werd Bleikála voor het eerst bereden. Zoals verwacht deed ze niet lastig en was ze vrij relaxt toen ze mee ging op buitenrit. IJslanders staan er wel om bekend dat ze een koel maar eigenwijs karakter hebben. Deze dame voldoet perfect aan haar raseigenschappen.

Bleikála werd samen met Brynja ingereden wat eerst zorgde voor wat verwarring (wie was nou ook alweer wie?). Tegenwoordig is het verschil tussen beide echter veel duidelijker. Brynja is meer zwart met zwarte manen en Bleikála meer donkerbruin met duidelijke lichtere puntjes aan haar manen (soort van highlights). Ook is Bleikála een stuk groter en heeft zij een langer hoofd dan Brynja. En tot slot loopt Bleikála van nature vaak in telgang en Brynja niet.

Veel mensen zeggen dat deze dame lekker zit. Ze heeft vlakke gangen en zoals eerder gezegd loopt ze van nature vaak in haar IJslandergangen tölt en telgang. Ze rijdt meestal in de minst ervaren groep mee en kan die groep met gemak bijhouden. Wel is ze soms aardig eigenwijs, maar als je haar direct aanpakt kiest ze er toch liever voor om naar je te luisteren. Springen kan ze prima voor een IJslander. Naast de ruiterkampen heeft ze in 2018 ook voor het eerst meegelopen met westernkampen. Een westernzadel en hoofdstel staan haar heel schattig en de ruiters daar waren erg blij met haar. Ze is hierna nog meerdere westernweekenden mee geweest. Dit omdat ze braaf is en iets groter dan de andere IJslanders. Ze valt dan ook erg in de smaak bij de volwassenen van het kamp, net als bij de kinderen van het ruiterkamp.

Reacties zijn gesloten.