Costa

costa

Naam: Costa
Ras/kleur: Half Andalusiër/ Schimmel
Geslacht: Merrie
Benodigde rijniveau: Redelijk ervaren
Bijzonderheden uiterlijk: –
Bijzonderheden: Groot

Costa werd in het voorjaar van 2009 geboren bij het Fjordenpaard. Haar moeder is Loeloe, een zwarte/donkerbruine brede pony die uiteindelijk verkocht is aan begeleidster Lisa en haar vader was een Andalusiër (schimmel) die een jaar bij het Fjordenpaard is geweest. Rowena heeft dezelfde vader als Costa.

Costa kreeg haar naam als veulentje. Een zusje van haar uit hetzelfde jaar, van dezelfde vader leek erg op haar. Daarom kregen de dames de naam Costa en Blanca, naar de gelijknamige Spaanse plaats aan zee. Als ezelsbruggetje kreeg Costa haar naam omdat zij was meer geel/zandkleurig was en Costa betekend kust/strand.

In 2015 kreeg Costa haar eerste veulentje: een mooi bruin hengstenveulen. Deze werd een jaar later verkocht en Costa werd in dat jaar (2016) beleerd. Alle veulens van de Spaanse hengst waren wat bijzonder met beleren. Costa bleek de makkelijkste te zijn van alle nakomeling om te beleren, maar ze had haar aparte trekjes. Zo wilde ze lange tijd geen bit in haar mond en ging ze bij het bit in doen soms zo hard trekken dat haar halster knapte. Gelukkig is dit gedrag afgeleerd met heel veel oefenen van het bit rustig in doen en belonen met snoepjes als ze rustig bleef. Ook werd ze met opstappen soms ineens heel zenuwachtig en onrustig, wat opstappen dan lastig maakte. Ook dit gedrag is helemaal verdwenen.

In 2017 heeft Costa een tijdje te koop gestaan, maar aan het einde van het seizoen werd toch besloten dat ze bij het Fjordenpaard zou blijven. Ze had het hele jaar veel gewerkt en was een heel stuk braver en makkelijker geworden. Ook waren veel ruiters heel positief over Costa en hoewel ze zich aan het begin van het seizoen niet liet pakken in de wei, was hier aan het einde al geen sprake meer van. Ook is ze een sterk paard, ze had totaal geen moeite om een heel seizoen mee te draaien. Dus ze werd weer van de verkoopsite af gehaald.

Vrijwel iedereen die op Costa heeft gereden vind haar lekker zitten. Ze kan de groep heel goed bijhouden, kan goed springen en durft ook voorop te rijden (soms vind ze dit nog wel wat eng). Costa is een gevoelig paard en dat gaat het beste samen met iemand die een beetje rustig met haar omgaat. Ze heeft echt geen gebruiksaanwijzing meer zoals toen ze beleerd werd gelukkig. Ze rijdt het fijnst als je de teugels helemaal lang laat en ze alleen maar wat korter doet als het echt nodig is. Ook hebben we haar wel eens bitloos gereden en dit pakte ze goed op. Costa rijdt vooral met de ruiterkampen mee en dan vaak bij de ervaren ruiters omdat ze erg vlot is en heel hard kan gaan in galop. Verder rijdt ze ook vaak met de ruiterweekenden mee en heeft ze al een aantal westernweekenden mee gereden. Tot slot gaat ze ook wel eens met de verhuur mee, als er ervaren ruiters zijn en dit doet ze prima. Ze is een sterk paard (nooit kreupel, nog goed in energie na een hele zomer gewerkt te hebben en kan best veel gewicht tillen) en ze heeft zich echt ontpopt tot een heel veelzijdig paard.

Reacties zijn gesloten.