Doenja

Doenja05

Naam: Doenja
Ras/kleur: Schimmel
Geslacht: Merrie
Benodigde rijniveau: Beginnend
Uiterlijk: –
Bijzonderheden: Krijgt snel een verbrande neus in de zon.

2007 Was het jaar dat Doenja ter wereld kwam bij het Fjordenpaard. Haar moeder was een schimmelmerrie die we Whisky hadden genoemd. Ze was aangekocht en was zeker geen makkelijke merrie. Ze had geleerd te gaan hangen als je wilde opstappen. Dan gaat een paard met zijn volle gewicht hangen aan het touw waarmee hij vast staat. En ook met rijden was ze niet zo mak. Doenja is het enige veulentje wat over is gebleven van Whisky bij het Fjordenpaard want niet snel daarna werd mama verkocht op de markt. Kleine Doenja was helemaal zwart met een hele brede bles en 3 kleine witte voetjes (zie de foto’s hieronder). Naarmate ze ouder werd, kreeg ze steeds meer witte haren en witte vlekjes in haar vacht en werd haar kleur lichter. En tegenwoordig is ze bijna helemaal wit met een roze neusje. Dit roze neusje is haar pech in de zomer. Ze heeft een gevoelig huidje en als ze dan met haar neus in nat gras heeft gezeten de zon schijnt erop, dan krijgt ze hele erge zonnebrand. Ze heeft dit een zomer zo erg gehad dat ze helemaal korstjes en vellen aan haar neus had. Een zonnekapje is al geprobeerd wat je met klittenband aan het halster vast maakt en dan over de neus zit. Met rijden deden we dit kapje vaak even af en smeerden we wat zonnebrand op haar neusje. Ze vond dit kapje verschrikkelijk en als hij weer om moest deed ze haar hoofd alle kanten op zodat vast maken even een lastig karwei was. Helaas hielp het ook niet goed. Op de plekken waar het klittenband zat was het wat dikker en een beetje hard waardoor ze daar weer schuurplekjes kreeg wat pijn deed. José heeft daarna zelf eentje gemaakt van stof die ze gewoon vast naaide aan het halster, maar deze flapte op den duur steeds dubbel, werd heel vies en verloor ze uiteindelijk. Zonnebrand opsmeren meerdere keren per dag is ook nog geprobeerd, maar ga maar eens iedere 3 tot 4 uren zonnebrand opsmeren bij een paardje die liever niet wil dat haar neusje aangeraakt wordt. Het was een heel vervelend jaar voor arme Doenja. En nog altijd blijft haar roze neusje een lastig punt. Tegenwoordig is er weer een zonneklep voor haar besteld. Een speciale met een extra bontje eraan zodat het niet schuurt op haar neusje.

Doenja is een heel lief paardje. Ze rijdt altijd mee in de groep met de minst ervaren ruiters. Ze vind het totaal niet erg om achteraan in de groep te rijden en wat minder hard te galopperen. Ook kan je haar eventueel in draf houden als de rest in galop gaat als er een bange ruiter op zit die niet goed durft. Veel mensen zien Doenja dan ook als een beetje een langzaam paardje. Maar zij kan echt wel hard. Dit merk je vooral als zij een tijdje niet gereden heeft, bijvoorbeeld in de winter, en als ze vooraan de groep rijdt. Dan kan ze opeens wel heel hard in galop. Ze past zich overigens ook wel wat aan aan haar ruiter: ben je bang? dan zal ze niet zo snel zijn, maar kan je goed rijden? dan kan je haar echt wel wat vlotter rijden en gaat ze zelfs wel eens voorop in een vlotte stap.

Doenja zit lekker stevig, maar het voelt alsof je iets voorover zit op haar (alsof haar schoft wat lager is dan haar achterzijde). Haar gangen zijn verder allemaal fijn en springen doet ze ook prima, maar wel goed sturen want anders gaat ze er langs als dat kan. Dat zie je wel vaker bij paarden waar de minder ervaren ruiters op rijden, die worden dan wat eigenwijzer omdat ze over het algemeen niet zo goed worden aangepakt. Toch is Doenja eigenlijk heel braaf gebleven en zal ze er weinig misbruik van maken als je als onervaren ruiter op haar rijdt. Best aandoenlijk eigenlijk als je haar dan ziet rijden met de jongste kinderen met de teugels op half 7 en toch blijft ze braaf mee lopen met de groep en doet ze braaf mee met alles.

Doenja gaat ook regelmatig mee met de verhuur en rijdt ook wel eens mee met de westernkampen bij El Rancho. Hiervoor is ze erg fijn, want er zijn veel volwassenen die graag een grote pony/klein paard willen rijden die erg braaf is. Dan is Doenja de beste keus. Zij is ook nog eens erg sterk, dus kan ook best wat zwaardere mensen dragen.

Reacties zijn gesloten.