Gelukkig nieuwjaar!

Allemaal een heel fijn en gezond 2022 toegewenst. Hopelijk een jaar met weer wat meer vrijheid en leuke dingen om naar uit te kijken. Om 2021 echt af te sluiten wil ik nog graag een kleine terugblik doen naar dit bijzondere jaar bij het Fjordenpaard.

Het jaar begon natuurlijk niet fijn: met een lockdown. Het was daarmee rustig bij het Fjordenpaard, maar dat is eigenlijk niks nieuws bij het Fjordenpaard. De paardjes genoten van hun welverdiende rust in de wei. In de winter staan ze altijd in een paar groepen verspreid en krijgen ze kuilvoer (gras wat ongedroogd tot balen gemaakt wordt) bij gevoerd. Er is een groot weiland vlakbij het Fjordenpaard waar geen beschutting van de wind is, dus daar is het altijd erg koud en staan in de winter de warmbloeden zoals de IJslanders en Fjorden(kruisingen). De paarden met veulentjes van 2020 stonden in een aparte weide bij het sprookjesbos en de rest van de paarden stond in een grote groep vlakbij het Fjordenpaard.

In maart/april zijn de veulens van hun moeders gescheiden, na zo’n 9 maanden bij hen te hebben gelopen. En de paarden die vermoedelijk drachtig zijn, werden op dat moment al gescheiden van de rest van de groep om te voorkomend at er per ongeluk een veulentje in de grote groep ter wereld zou komen. Uiteindelijk zijn er 11 veulentjes geboren in 2021. Helaas zijn er dit jaar 3 moeder overleden, waarvan 2 ook al behoorlijk op leeftijd waren. Nog nooit in heel het bestaan van het Fjordenpaard is dat gebeurd. Je staat er nooit zo bij stil, maar het krijgen van een veulentje is best zwaar en er zitten best wel wat risico’s aan, net als bij mensen. Gelukkig adopteerde Zoë het veulentje van Bibi alsof het haar eigen veulentje was en heeft de kleine Guus weinig mee gekregen van het leven als weesje. Alle 11 de veulentjes hebben het super goed gedaan en zijn dit jaar gegroeid als kool! Henk heeft al een kleine selectie gemaakt van welke hij zeker weten wil houden en dat lijken er voor nu 7.

De meivakantie kon dit jaar, in tegenstelling tot in 2020, gelukkig wel doorgaan! Dat was erg fijn. Wat minder fijn was, was het weer in de meivakantie. Het was dit jaar mega nat, dus het programma is daar wat op aangepast met een escaperoom, een extra keer film kijken of de grote beamer en wat extra binnen spelletjes.

Net als in de meivakantie, was de groep van het ponykamp van deze zomer gesplitst in 2 kampbubbels in verband met corona. De ene helft verbleef in El Rancho en de andere kant in het Fjordenpaard gedeelte. Het was af en toe even puzzelen qua paarden, programma, leidingen en eten klaar maken, maar alles bij alles ging het ontzettend goed allemaal. Er zijn volgens mij heel veel toffe herinneringen gemaakt tijdens de ponykampen. Ook werden dit voorjaar en deze zomer een paar nieuwe paardjes beleerd: Harley, Skoda, Avanti en Ferrari. En onder andere Nadia, Jack en Siësta werden verkocht.

Na de zomervakantie was het nog even drukte bij het Fjordenpaard. Ieder weekend was er een ruiterweekend en ook de verhuur in de weekenden liep goed. Logisch natuurlijk, want de coronacijfers begonnen toch weer wat op te lopen dus gauw genieten van alles wat nog kon!

Ook in de herfst stond nog een weekje ruiterkamp gepland. Het was even spannend betreft de coronaregels, maar gelukkig kon alles precies qua planning. En ook deze week was super geslaagd! Prima weer voor in oktober en twee hele gezellige groepen. En de paardjes hadden ook weer wat energie gekregen van een paar weken rust dus die konden er weer prima een weekje tegenaan.

Na de herfstvakantie zijn een groot deel van de paarden even tijdelijk weg gebracht door Henk naar weilanden verder van het Fjordenpaard af. Dit om nog even goed wat gras te eten voor de winter en even bij te kunnen komen voor sommige pony’s. De aanmeldingen voor het ponykamp van 2022 liepen ook alweer hard en de eerste week van de zomer werd zelfs al volgeboekt. Daarnaast liep de verhuur ook nog wel even door na de herfstvakantie en deze is gestopt halverwege december vanwege het winterse weer. De paarden hebben nu dus echt allemaal een paar maanden rust. Wij vinden niks doen (lockdown) saai, maar ik denk dat de paarden er flink van genieten.

Henk, José, Iris en de leidingen kijken ondertussen alweer naar 2022. Wat is leuk als extraatje op het programma? Wie komt welke week als begeleiding? Zijn er nog dingen waar we overna moeten denken of moeten regelen? Wij hebben er in ieder geval alweer ontzettend veel zin!! Het mag van ons wel snel weer voorjaar worden en hopelijk dat de vrijheden dan ook weer meer terug zullen komen. Tot die tijd nog even aftellen. Vergeet niet de Fjordenpaardpagina’s op insta te volgen en Ruitercentrum het Fjordenpaard op facebook om zo niks te missen!

Waar kijk jij naar uit op het Fjordenpaard in 2022? Welke week ga je op kamp en met wie? En wat lijkt jou leuk als extra activiteit? Plaats het hieronder in een reactie. En hopelijk tot snel!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in tegen spam *