Jolito

jolito-en-veulen

Naam: Jolito
Ras/Kleur: IJslander / Zwartbont
Geslacht: Merrie
Benodigde rijniveau: Gemiddeld
Uiterlijk: Blesje
Bijzonderheden: –

Jolito is geboren bij het Fjordenpaard in 2004. Haar moeder was een zwart bonte IJslander, zij is ook de moeder van de dekhengst Kirian. De vader van Jolito was een fries gekruist met een bonte pony. Jolito is daarmee dus half IJslander en kwart Fries.

Zoals vrijwel alle IJslanders was Jolito makkelijk te beleren. IJslanders zijn van nature erg nieuwsgierig en tolerant en niet snel bang of zenuwachtig en Jolito was hierop geen uitzondering. Met rijden was ze altijd erg geliefd: ze is vlot en zit lekker. Ze is geen pony voor beginners, want schrikken tijdens de rit doet ze ook nog wel eens en ze kan erg onrustig worden van andere onrustige pony’s of als paarden langs haar lopen maar zij niet mee mag.

Jolito heeft ook al een aantal veulens gekregen in haar leven. Voor 2010 kreeg ze een palominobonte merrie (Kyra) en in 2010 kreeg ze een zwart bont veulentje dat de naam Aivy kreeg. In 2015, 2016 en 2017 kreeg zij ook 3 bonte veulentjes (Fenja, Týra en Fjara). Alle 5 merries en alle 5 bont. Dat ze vaak merries krijgt is meer toeval dan bepaald door Jolito (al zegt men wel dat als een merrie zich vroeg laat dekken, nog voor de eisprong) zij vaak een merrie krijgt omdat vrouwelijke zaadcellen langer in leven blijven en als een merrie zich pas tijdens de eisprong laat dekken dat zij vaak een hengstje krijgt omdat mannelijke zaadcellen sneller zijn). Dat zij echter altijd bonte veulens krijgt is wel bepaald door de genen van Jolito. Zij is namelijk homozygoot bont, dat is een moeilijke term om aan te geven dat zij altijd een bont gen aan haar veulens doorgeeft waardoor deze altijd bont zijn, onafhankelijk van welke kleur de vader van het veulentje heeft. Daarom is Jolito een erg interessante merrie om mee te fokken, want zoals bij velen wel bekend is: Henk is dol op bonte paarden en pony’s. Verder zijn de veulens van Jolito, net als zijzelf, erg vlot en lief in de omgang. En een fijn karakter is natuurlijk nog belangrijker dan een mooi uiterlijk.

Als je Henk met 1 woord het karakter van Jolito laat beschrijven zegt hij “ijverig”. Daarmee bedoeld hij niet alleen dat ze vlot is, maar ook graag voor je werkt. Ondanks dat ze best klein van formaat is, heeft ze wel eens weken in groep 1 mee gelopen. Als ze mee rijdt zul je haar echter meestal in groep 2 zien. Voor een beginner is ze wat te vlot en voor hele jonge kinderen zal ze wat te sterk zijn. Ze was in ieder geval erg geliefd onder haar ruiters, maar voorlopig zal ze waarschijnlijk nog gebruikt blijven worden als fokmerrie.

Reacties zijn gesloten.