Activiteiten

! Waarschuwing: Als je de dingen die je op ponykamp gaat doen als verrassing wilt houden moet je deze pagina niet lezen !

Aankomst

Het ponykamp begint op zaterdag. Je wordt verwacht tussen half 3 en 4 uur en diezelfde dag zal je nog een ritje maken (Je kunt niet eerder terecht)!  Je zal eerst al je spullen naar een van de twee slaapzalen brengen. Je mag zelf een bed uitzoeken waar je de rest van de week zal slapen, uiteraard naast je vriendinnen. Als jij je bed aan het uitzoeken bent, zullen je ouders je inschrijven bij José.

slaapzaal

Als iedereen er is zullen we rond kwart over 5 á half 6 pannenkoeken gaan eten. Na het eten zal José een paar dingen uitleggen over het ponykamp en zal ze vertellen wat we die avond en de volgende dag gaan doen. Dit laatste doet ze iedere avond zodat je altijd weet wat je de volgende dag gaat doen. De eerste avond worden de paarden verdeelt en zal je gelijk nog de eerste buitenrit maken.

Paarden verdelen

Na het pannenkoeken eten worden gelijk de paarden verdeeld (SPANNEND!) en dat gaat als volgt:

Iedereen gaat buiten op het gras staan en Henk en José zitten op de tafel op een afstandje. Dan vraag José bijvoorbeeld: ‘Wie wil er op een lief, braaf paard? Die moet even 2 stappen naar voren doen.’ En dan vraagt ze aan die kinderen die dus naar voren zijn gegaan, bijvoorbeeld: ‘wie van deze kinderen wil er op een fjord? Nog 2 stappen naar voren.’ En dan probeert zij samen met Henk het geschikte paard voor je te kiezen.
Verder vragen ze ook of er kinderen zijn die op hele lastige paarden willen, die kunnen bokken, steigeren, heel veel schrikken of niet goed stuurbaar zijn of onbetrouwbaar omdat ze nog maar net beleerd zijn.

Henk en José kijken vooral naar het karakter en ook naar de grootte van het paard. Als je 1.80 bent kun je natuurlijk niet op een kleine IJslander. En als je een beetje bang bent op het paard, moet je een mak paard krijgen die te vertrouwen is. Henk en José proberen je ook het paard te geven van het ras waar je graag op wilt rijden, maar omdat het karakter belangrijker is, kan het zo zijn dat je niet op je favoriete ras komt.
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat jij je paard niet zo leuk vind. Geeft niks! Er zijn genoeg paarden en pony’s dus dan vraag je gewoon of je op een ander paard mag. Dan zal je gelijk de volgende rit al op een ander paardje rijden.
Als je je eigen paard erg leuk vindt en je er op wilt blijven rijden zal je dit paard voor de hele week krijgen als eigen paard! Je mag er dan elke dag op rijden en mag hem ook poetsen en zelf uit het weiland halen en weer terug naar de wei brengen na de rit.

groep-1-erop

Paardrijden

Natuurlijk ga je iedere dag paardrijden op ponykamp! Op je eigen paard of pony. Je gaat tijdens de ritten van alles doen zoals bijvoorbeeld springen, over de zandvlakte galopperen, door spannende smalle paadjes in een dicht bos rijden, over greppeltjes springen en door het grote meer met je paard!

bonten-in-het-meer

Je rijdt in een groep, die verdeeld wordt naar hoe goed je kan rijden. Er zijn in totaal 4 groepen. Groep 4 is voor de kinderen die nog niet zo heel lang paardrijden of die het rijden een beetje eng vinden (dit zijn vaak wat jongere kinderen) en voor de kleinere pony’s. Deze groep doet over het algemeen iets rustiger met rijden, maar ook hier doe je gewoon alles zoals springen, over de heuvels en de zandvlakte en door het water. En groep 1 is voor de kinderen die echt heel goed kunnen rijden. Over het algemeen is het ook zo dat in groep 1 de oudere kinderen rijden en de wat moeilijke en grotere paarden.

cimg1866

Het in groepen indelen wordt gedaan door José. Je moet allemaal bij je eigen paard staan en zij kijkt naar wie er ervaren uitziet en wie een lastig paard heeft en soms vraagt ze ook aan mensen hoe lang ze al paardrijden. Ook vraag José altijd bij wie je hoor (hiermee bedoelt ze met wie je op kamp bent en met wie je dus graag in de groep wilt met rijden). Zo kom je dus altijd bij je vriendinnen of zus(je) in de groep als je dit wilt. Ook als jullie een verschillend rijniveau hebben kun je bij elkaar in de groep komen.

door het water

grote zandvlakte

Met iedere groep rijdt natuurlijk iedere dag een leiding mee, maar je hebt niet iedere dag dezelfde leiding. Dat is wel fijn want de ene leiding rijdt weer anders dan de andere.

water

zandvlakte

Dagtocht

Woensdag is altijd een speciale dag op ponykamp, dan is namelijk de dagtocht. Dat houdt in dat je met een grotere groep ongeveer 3, 5 uur op het paard zit op weg naar het dorpje Norg. Het is een hele spannende rit waarbij halverwege de rit, de groep even opgesplitst wordt (de meer ervaren ruiters gaan met de ene leiding mee en de rest met de andere leiding die mee is), om later weer bij elkaar te komen op weg naar Norg. Ook is er een stukje waarin je met groepjes van ongeveer 10 ruiters een wedstrijdje mag doen in galop over een lang zandpad.

heide

Daar aangekomen wordt er een pauze gehouden van 1,5 uur bij een snackbar. Hier kunnen de paarden even rusten en kun jij een broodje eten en wat drinken of een patatje of ijsje kopen bij de snackbar.
Daarna rijden we weer terug naar Het fjordenpaard.

Nog meer

Je gaat op ponykamp natuurlijk nog veel meer doen. Zo is er bijvoorbeeld een poetsochtend en zal je ook een keer spelletjes te paard doen en ook heb je de kans een keer aan voltige mee te doen. En ook mag je wanneer je maar wilt de wei in om je eigen paard op te zoeken en lekker te knuffelen. En iedere week krijg je ook de kans om minimaal één keer (vaak wel 2 of 3 keer) mee te gaan naar de veulenweide. Je mag dan bij de veulens en hun moeders in het weiland en lekker met ze knuffelen en natuurlijk veel foto’s maken. Ook is er een filmavond waarbij een leuke paardenfilm op een grote beamer wordt afgespeeld. En er is een knutselmiddag waarbij je armbandje kan vlechten en een bingoavond met leuke prijzen waar je aan mee kan doen als je wilt. En je kan altijd de speeltuin in met onder andere twee grote trampolines of je kan een tijdschrift uit de grote kast pakken om even rustig te lezen en even bij te komen van alle activiteiten.

Tot slot ga je op dinsdag met 2 grote huifkarren een dag naar het dorpje Roden gaan. Hier kun je dan dingen kopen zoals snoep voor jezelf of voor je paard, drinken of bijvoorbeeld een cadeautje voor je ouders of vrienden.

Kortom: genoeg op het programma dus om je niet te hoeven vervelen!

stoelendans te paard

yvonne

veulen snuffel

De laatste avond

De laatste avond is natuurlijk best wel balen, maar ook leuk! Na het patat eten en het toetje gaat de hele groep stokken zoeken in het bos, voor het kampvuur. Hoe meer stokken je zoekt hoe groter het vuur wordt! Ook is het de bedoeling dat iedereen een lange stok zoekt zodat je daaraan je broodje kunt bakken, boven het vuur.
Om half 9 begint de bonte-avond. Iedereen heeft die middag tijd gehad iets voor te bereiden. Na de bonte avond even warme chocomelk of thee drinken en dan je stok en een bolletje deeg halen. Vervolgens gezellig bij het vuur staan of zitten en je broodje bakken. Zo sluit je de week gezellig af!

kampvuur

Afscheid

Op zaterdag is het dan helaas weer voorbij. Rond 11 uur komen alle ouders om iedereen weer op te halen en is het tijd om afscheid te nemen van de begeleiding, je vriendinnen en natuurlijk van je eigen paardje.