Super 2021 gewenst!

Het jaar 2020 is voorbij. Tijd om eens terug te kijken bij het Fjordenpaard op dit bijzondere jaar.

Het jaar begon normaal. De paarden hadden hun welverdiende wintervakantie en stonden in groepen verspreid: een grote groep vlakbij huis, een groep van ruim 20 (vooral koudbloeden) een stukje verderop in een groot land langs de weg en de groep van merries en veulens stond in het welbekende stukje land bij het sprookjesbos. Af en toe wat verhuur in de weekenden, al was dit zo weinig dat Tiamo begon te bokken en Duke heel erg hard ging op de galoppaden van het teveel aan energie.

Terwijl bijna alle weken van de mei- en zomervakantie aan het volstromen waren, kwam het nieuws dat eind februari COVID-19 ook in Nederland was ontdekt. Toen nog was ondenkbaar wat dit voor grote invloed zou hebben op de vrijheid, economie, handel en de ruiterkampen. Er was dan ook grote onzekerheid of er überhaupt wel kampen zouden mogen plaats vinden dit jaar. Dat was even stressen voor iedereen, maar vooral voor José die graag alles in de puntjes geregeld heeft en weet wat er zal gebeuren voordat de kampen beginnen om voor iedereen een zo veilig maar vooral leuk mogelijke week te organiseren.

Er werden 7 prachtige veulentjes geboren. Vijf hiervan waren van een Fjordenhengst die in 2019 een zomer bij het Fjordenpaard rondliep om wat merries te dekken. Bij het Fjordenpaard zijn nog amper Fjorden of kruisingen met Fjord te vinden en daar wouden Henk en José wat aan doen. De andere twee veulentjes waren van Diëgo.

Uiteindelijk kwam het nieuws dat de meivakantie en de weekendjes in het voorjaar niet door mochten gaan. Sporten voor de jeugd was wel toegestaan, maar een overnachting was tegen de gestelde regels in. Wat een domper! Gelukkig is voor iedereen een passende oplossing gevonden door naar een week in de zomer of herfst om te zetten. En toen kwam een nog spannendere periode voor Henk, José, alle leidingen en natuurlijk iedereen die op kamp zou komen: mogen de zomerkampen wel doorgaan?

Tijdens deze spannende periode mocht men heel weinig: restaurants, hotels, campings, kroegen, bars, uitgaancentra… alles was dicht en het advies was zoveel mogelijk binnen te blijven en thuis te werken/studeren. En dat was te merken in het aantal mensen die paarden kwamen huren. Het mocht slechts in kleine groepjes van 2 of 3 personen, maar je kon merken dat mensen heel erg dankbaar waren dat een uitstapje als dit gelukkig nog wel mocht. Even lekker naar buiten en wat afleiding van de saaie tijden thuis.

Een aantal weken voor de zomer zou de persconferentie gehouden worden met het verlossende nieuws wat er wel en niet zou mogen in de zomervakantie. José had voor de zekerheid met wat hulp van een aantal begeleidsters al een plan gemaakt voor de zomer. En toen kwam het verlossende nieuws: de ponykampen van de zomer mochten, met een aantal aanpassingen, doorgaan!! Gek hoe enorm blij je kan zijn met iets wat je andere jaren als “normaal” ziet. En toen begonnen de voorbereidingen. Er werd besloten El Rancho de Verano ook in te zetten om zo de totale groep in tweeën te kunnen delen om zo twee kleinere kampbubbels te maken. Het programma werd aangepast: naar het dorp, het Ronostrand en het zwembad werd uit het programma gehaald om de groep zo min mogelijk in contact te laten komen met mensen van buiten het kamp. Er werden voor de beide locaties twee nieuwe draaiboeken gemaakt met programma’s die op elkaar aangesloten waren. Nieuwe onderdelen van het programma waren: de schriktraining, filmavond/middag, armbandjes vlechten en T-shirt versieren. En wat nieuw was, was dat er geen paarden werden verhuurd in de vakanties waarin ook ponykampen waren. De hele zomer konden er dus geen paarden worden gehuurd.

Dit jaar zijn weer een aantal paarden verkocht bij het Fjordenpaard. Zo kwam Loeloe op de verkoopsite en bedacht begeleiding Lisa zich geen moment en kocht haar. Yvonne kocht Passoa bij het Fjordenpaard vandaan en Jorna kocht Cooper. En zo vonden ook Rocky, Melody en Bas een nieuw huisje.

Ook de herfstvakantie mocht uiteindelijk doorgaan. Er was gelukkig maar 1 week gepland en precies die week mocht nog plaats vinden. De week erna waren de regels weer zo streng dat een kamp niet mocht. Wat een mazzel!

Het laatste deel van 2020 was weer rustig, zoals het jaar begon. Er was nog wat verhuur in de weekenden, maar dat was het. De meeste paarden hadden vakantie na de herfst en zullen pas in het voorjaar van 2021 weer aan het werk moeten.

Wij willen iedereen die heeft geholpen om het meeste uit 2020 te kunnen halen bedanken en hopen dat jullie allemaal een super 2021 zullen hebben! Geniet van de kleine dingen en hopelijk tot snel!

Reacties zijn gesloten.