Tiamo

Naam: Tiamo
Ras/Kleur: Arabierkruising / vosbont
Geslacht: Ruin
Benodigde rijniveau: beginner
Uiterlijk: brede bles
Bijzonderheden: –

Het was 2006 toen Sahara, een vosbonte Arabier, beviel van een klein vosbont hengstenveulentje. Dit veulentje werd later Tiamo genoemd, wat ik hou van jou betekend in het Spaans. De vader van Tiamo is de grote bruinbonte hengst Rivaal, hij is ondertussen verkocht aan de leiding José. Een half zusje van Tiamo is de merrie Safari (dezelfde moeder) en onder andere Tinka is een half zusje (met dezelfde vader).

Op 3-jarige leeftijd, in 2006, werd Tiamo beleerd met ponykamp in de zomer. Hij was braaf met beleren, heeft niet overdreven gebokt en is gewoon de weken erna gebruikt met ponykamp.

Tiamo was lang “Het paard dat eigenlijk niet zo opvalt”. Dit gaf voor toen aan dat Tiamo nooit lastig deed, maar ook niet zoveel deed als bijvoorbeeld Duke, Only of Marije. Tiamo werd echter langzamerhand steeds meer gebruikt. Henk verhuurt hem vaak samen met Duke en dit past perfect qua tempo en karakter. Ook kan hij tegenwoordig met de verhuur mee als paard dat voorop kan. Hij is een goede combinatie met heel veel paarden. Dit omdat hij dus zowel voorop maar ook als volgpaard gebruikt kan worden en omdat hij niet schrikkerig tijdens de ritten. Twee schrikkerige paarden gaat namelijk niet goed samen, dus is Tiamo dan het paard dat de rust houd en ervoor zorgt dat het andere paard niet van schrik wegrent.

Tiamo is een sterk paard. Hij loopt 9 weken mee met ponykamp en daarnaast ook nog met de verhuur, maar hij blijft lopen en wordt niet mager of sloom. Ook is Tiamo zelden tot nooit ziek of kreupel.

In de vakanties rijdt Tiamo in alle groepen mee met de ruiterkampen. Hij is leuk voor ervaren ruiters, kan aardig hard in galop en als hij voorop moet lopen en je hem een beetje aanpakt kan hij wel eens een beetje opstandig worden. Ook kan hij goed springen en springt hij hoog. Maar hij past zich ook goed aan als een ruiter niet zo goed kan rijden, dan wordt hij juist rustiger, zal hij de koplopers volgen en is hij niet opstandig. Tiamo is niet bang voor water en gaat zo door plassen en door het meer. Tiamo dreigt wel eens als er een paard heel dicht achter hem rijdt die hij niet zo mag maar hij trapt echt zelden. En tot slot is Tiamo ook nog een mooi paard om te zien: ook een pluspunt aan hem!

Reacties zijn gesloten.