Vraag & antwoord

* Hoe zijn Henk en José op het idee gekomen om te beginnen met het fjordenpaard?

–> Henk was in Ermelo al begonnen met pony’s. Hij had een paar kleintjes en begon met rondjes rijden bij een camping daar. Hij had de pony’s aan de ketting in bermen staan en spaarde langzaam geld om meer pony’s te kunnen kopen en uiteindelijk huifkarren. Uiteindelijk zijn ze samen naar Een verhuisd, waar José met het idee kwam om ruiterkampen te geven.

 

* Waarom heet het bedrijf het Fjordenpaard?

–> Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: vroeger had het Fjordenpaard bijna alleen maar Fjordenpaarden. Tegenwoordig zijn er meer bonten en zelfs meer IJslanders, maar de naam veranderen is voor een bedrijf heel kostenvol en je hebt kans dat mensen het bedrijf niet meer kunnen vinden of het niet meer herkennen. En eigenlijk vinden we de naam ook wel een beetje nostalgie.
* Wie zijn jullie favoriete paarden om op te rijden?

–> Henk: “Fanta, daar wil ik heel graag op gaan rijden. En ja Only natuurlijk he, goed paard.”; José: Only; Iris: Uhhh. Ik vind Only en Maxima altijd erg leuk, maar heb een keer op safier gereden en haar vond ik ook leuk. En welk paardje ik ook altijd geweldig vind om op te rijden is Ushi! Ze is altijd zo ontzettend dik, maar gaat heel hard en is zo lekker klungelig en lief.
* Van welk paard zouden jullie nog wel heel graag een veulentje willen?

–> Toevallig had Henk het er gister over dat hij volgend jaar Only bij Diëgo wil doen. Hij vind Only zo’n goed paard dat hij haar lijn niet wil laten stoppen bij haar. We gaan haar dan het jaar erna wel heel erg missen als rijpaard, maar je moet wat over hebben voor een leuk veulentje.
* Vinden jullie het jammer van een paard dat jullie verkocht hebben? Zo ja, welke?

–> Henk zegt altijd “Die Kyra, die hadden we nooit moeten verkopen”. Gelukkig valt de schade verder mee. We hebben ook wel andere makke IJslanders en andere rassen verkocht die we erg goed voor de ruiterkampen konden inzetten maar het is wel zo dat er steeds weer andere paarden voor de makke in de plek komen. Paarden worden makker als ze ouder worden en soms zitten er ook hele makke paardjes tussen de net beleerden die dan voor de makke verkochte in de plek komt.
* Hebben jullie spijt gehad van een aankoop van een paard? Zo ja, welke?

–> Dat is een aardige lijst. Henk kan het soms niet laten om paarden aan te kopen onder het mom van: “Zo’n kleur had ik nog niet” of “Maar deze i heel goed voor de kar” of “Ja maar dit is echt een goed sterk paard”. Helaas bleek hij er vaak naast te zitten.
* Welke paarden zouden jullie nooit verkopen, en waarom niet?

–> Only, Duke, Doenja, Quatro, Tiamo, Two-Face, Dapper en zo zijn er nog wel een paar onmisbare paarden. Maar helaas weet je nooit hoe het gaat lopen dus het zou best kunnen dat we er over een paar jaar anders over denken en toch een van deze paarden in de verkoop hebben.
* Welk paard is jullie beste aankoop?

–> Zonder twijfel kan ik zeggen dat dat Duke is geweest. Die heeft Henk als onbeleerde aangekocht maar is nu echt onmisbaar voor het Fjordenpaard. Ook heeft Henk vroeger een hele makke bonte merrie gekocht die Mara heette (moeder van Only en Rindi). Dit paard is heel lang echt net als Duke het nummer 1 paard van de verhuur geweest dus deze hoort ook zeker bij beste aankoop. En als we haar niet hadden gehad, was Only er niet geweest. En op dit moment zijn we ook erg blij dat we Per hebben aangekocht. Hij is het enige paard dat in zijn eentje voor de huifkar kan, hij doet het super en is nooit kreupel of ziek. Ook hebben we hem voor de voltige gebruikt toen Ushi kreupel was aan een wondje aan haar been en Per was erg braaf.
* Hoe kan je begeleidster worden op het Fjordenpaard en waar selecteren jullie op?

–> Als je begeleidster wilt worden kun je dit aangeven bij José door of naar haar toe te gaan of een mail te sturen. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om te begeleiden, maar als we kunnen kiezen hebben we het liefst meiden die nog iets ouder zijn omdat er dan wat meer leeftijdsverschil zit tussen begeleiding en de kinderen van het kamp. Waar we naar kijken is of je zelf op kamp bent geweest: dit is namelijk een voordeel omdat je dan de paarden al wat kent, de paden in het bos al wat bekend zijn en omdat je weet hoe de dingen op kamp ongeveer werken. We kijken vervolgens ook naar hoe je was als kampkind. Iemand die op ruiterkamp enthousiast was en vaak bereid was om bijvoorbeeld te helpen met iets opruimen of paarden voor de verhuur op te halen zou sneller in aanmerking komen dan iemand die vaak wat chagrijnig was op kamp en nooit wou helpen. Soms kan het ook zo zijn dat je je opgeeft als leiding en dat je niet aan de beurt komt, maar dat we je het jaar erna wel vragen of je wilt komen. Het ene jaar zijn er ook gewoon veel meer aanmeldingen dan een ander jaar, dus het is soms ook een beetje geduld (of mazzel) hebben.
* Wat vinden jullie het leukst om te zien in de kampfilmpjes die gemaakt worden?

–> De veelzijdigheid van de ritten. Een filmpje van alleen maar galop lijkt misschien heel cool, maar het wordt op den duur ook wel wat saai en voor anderen lijkt het ook nog alsof wij alleen maar galopperen tijdens de ritten. He leukst is een filmpje met wat galop, wat stap door leuke bospaadjes, springen, door het water, een drafje, etc.

 

* Hoeveel veulentjes verwachten jullie volgend jaar?

–> We verwachten 10 of 11 veulentjes in 2017.


Reacties

Vraag & antwoord — 3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in tegen spam *